Προετοιμασία Υποψηφίων Ηθοποιών για την ένταξή τους σε Δραματικές Σχολές και την επιτυχία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Προετοιμασία απευθύνεται σε υποψήφιους ηθοποιούς που επιθυμούν να καταρτιστούν στην Τέχνη της Υποκριτικής και να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ηθοποιού. Κάθε χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού διενεργεί εισαγωγικές εξετάσεις για όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποια Δραματική Σχολή και το πτυχίο τους να έχει κρατική αναγνώριση. Εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται επίσης και από τις κρατικές σχολές Θεάτρου, Εθνικό θέατρο και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά και από τις Αναγνωρισμένες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές. Η επιτυχημένη είσοδος των υποψηφίων απαιτεί μια πολύ καλή προετοιμασία.

Η διαδικασία της προετοιμασίας έχει τη μορφή ιδιαίτερου μαθήματος. Επιλέγουμε ένα κείμενο που θα αναδείξει το μαθητή και θα τον καταστήσει ικανό να έχει μια αξιοπρεπή και ολοκληρωμένη παρουσία ώστε να επιτύχει. Αναλύουμε τα κείμενα και δουλεύουμε σωματικά και εκφραστικά το λόγο. Δουλεύουμε με καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς ώστε να διευρύνουμε τη φαντασία του μαθητή. Ο υποψήφιος χρειάζεται να νιώθει ασφαλής και άνετος στη σκηνή. Να είναι συγκεντρωμένος και να μπορεί να ανταποκριθεί σε οτιδήποτε του ζητηθεί.

Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • ένα Μονόλογο από αρχαίο δράμα ή σύγχρονο έργο της επιλογής του υποψηφίου
  • την Απαγγελία ενός ποιήματος της επιλογής του
  • την Ερμηνεία ενός τραγουδιού της επιλογής του
  • έναν Αυτοσχεδιασμό που του δίνεται κατά την εξέταση από την επιτροπή από την επιτροπή
  • την Ανάγνωση ενός αποσπάσματος από θεατρικό έργο που του δίνεται κατά την εξέταση από την επιτροπή.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο. Η προετοιμασία ξεκινά στις αρχές Ιουλίου, διακόπτεται κατά τον Αύγουστο και συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο έως και την ημερομηνία της εξέτασης. Τα μαθήματα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.