Η Ράνια Νικολούλη είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια εκφραστικών μέσων, δασκάλα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού, με έδρα την Αθήνα από το 2007. Παράλληλα εργάζεται ως Σκηνοθέτης και Ηθοποιός από το 2001.

Σκοπός της δουλειάς της είναι η απελευθέρωση και ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων του ατόμου. Λόγος, σώμα, κίνηση, ήχος, σκηνική παρουσία αποτελούν το σύνολο των εκφραστικών μέσων στα οποία εστιάζει και εργάζεται αποσκοπώντας στην ανάδυση της προσωπικής έκφρασης. Στόχος της είναι το άτομο να καταφέρνει να εκφράζεται και να εκτίθεται, να μετασχηματίζεται και να ενσαρκώνει επιτυχώς θεατρικούς ρόλους αλλά και να οδηγείται στη δράση για την αλλαγή που επιθυμεί να φέρει στη ζωή του. Μέσα από την έρευνα και την εμπειρία της κατάφερε, εστιάζοντας στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά να συνδιάζει τις γνώσεις με την διαίσθηση της και να καθοδηγεί τους μαθητές της προς την εξέλιξή τους και την επιτυχία των προσωπικών και επαγγελματικών τους στόχων.

Αρχικά σπούδασε υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή της Αγίας Βαρβάρας και συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Διομήδης Φωτιάδης» από όπου και αποφοίτησε το 2007. Έκτοτε εργάζεται ως ηθοποιός λαμβάνοντας μέρος σε παραστάσεις για ενήλικες αλλά και παιδιά. Παράλληλα εργάστηκε στο γραφείο δημοσίων σχέσεων της Κέλλυς Σταμουλάκη και λίγο αργότερα δημιούργησε γραφείο δημοσίων σχέσεων για τον Ηλία Καρελλά μέσω του οποίου διηύθυνε και επιμελήθηκε τις παραγωγές του θεάτρου σκιών.

Η αγάπη της για την κίνηση την έφερε πολύ γρήγορα σε επαφή με τον χορό Butoh τον οποίο διδάχθηκε από τους  Atsushi Takenouchi και Sumako Koseki το 2009. Έκτοτε αξιοποιεί αυτό το χρήσιμο εργαλείο ώστε να απελευθερώνει την προσωπική κίνηση των μαθητών, να διευρύνει τη φαντασία τους και να εκλεπτύνει τις αισθήσεις τους.

Από το 2008 έως και το 2015 δίδαξε υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή «Διομήδης Φωτιάδης», συντόνισε το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων και συν-δημιούργησε το πρώτο Physical Theatre Laboratory σε συνεργασία με τους Άρη Σερβετάλη και Μαριάννα Τσαγκαράκη. Το 2014 ίδρυσε το Movement & Theater Laboratory «Apallou Fermeni» με τη Μαριάννα Τσαγκαράκη και τον Πάνο Νάκο μέσω του οποίου παραδίδουν σεμινάρια και δημιουργούν παραστάσεις συνδιάζοντας την υποκριτική με την κίνηση.

Συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το 2014 και μέσω του προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου το 2015.

Δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης διδάσκοντας σε δραματικές σχολές, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι επηρεασμένη από μεγάλους δασκάλους του Θεάτρου όπως ο Στανισλάβσκι, η Στέλλα Άντλερ, o Μιχαήλ Τσέχωφ και ο Ζάκ Λεκόκ. Μέντορας της υπήρξε ο Διομήδης Φωτιάδης από τον οποίο γνώρισε τη σπουδαιότητα όχι μόνο της Υποκριτικής τέχνης αλλά και των ποιοτήτων που χρειάζεται να έχει ένας ολοκληρωμένος δάσκαλος,τις οποίες μεταδίδει στους μαθητές της. Λειτουργεί με εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση, αποδοχή, αγάπη και σεβασμό προς τους μαθητές της.

Ζητούμενο στη δουλειά της είναι η συνειδητή χρήση των εργαλείων του θεάτρου, του χορού και του ήχου, η επαφή και η καλλιέργεια του εσωτερικού πυρήνα του ατόμου, η διερεύνηση και ανάδειξη των ποιοτικών γνωρισμάτων της προσωπικότητας και η δημιουργία της προσωπικής ταυτότητας του δημιουργού.