ταλέντο

«Έχω ή δεν έχω ταλέντο;» Πρόκειται για μια ερώτηση που ίσως θα έχεις κάνει στον εαυτό σου, όταν γεννήθηκε μέσα σου η επιθυμία να ασχοληθείς με την υποκριτική. Είναι πιθανό να έψαξες και κάποιον «ειδικό» για να σου πει εάν έχεις ταλέντο και αν θα τα καταφέρεις να γίνεις ηθοποιός και να ασχοληθείς με την υποκριτική τέχνη.

Το «ταλέντο» είναι μια ευκολία που μπορεί να έχεις και θα σε βοηθήσει να ανταποκριθείς στα αρχικά στάδια. Αναπτύσσεται μόνον όσο εργάζεσαι στις τεχνικές του θεάτρου και εξασκείς τα εκφραστικά σου μέσα. Σαν ηθοποιός ή μαθητής δεν χρειάζεται να ενδιαφέρεσαι για το «ταλέντο». Δεν σε οφελεί να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ενδιαφέρεται για τις απόψεις που έχουν οι άλλοι για σένα σχετικά με την ικανότητά σου, αλλά ούτε και να εφησυχάζεσαι στις ευκολίες σου. Εάν συγκεντρώνεις την προσοχή σου σε αυτές τις σκέψεις σπαταλάς το χρόνο σου και την ενεργητικότητα από την εξάσκησή σου.

Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που ξεκίνησαν επιδεικνύοντας μεγάλο ταλέντο στην αρχή και κάποιοι πίστευαν πως θα επιτύχουν και θα αναγνωριστούν. Δυστυχώς όμως η ματαιοδοξία, ο εγωισμός και η τεμπελιά τους δεν τους άφησε να εξελιχθούν και να τα καταφέρουν. Ενώ άλλοι που φαίνονταν αρχικά ανίκανοι να τα καταφέρουν, δούλεψαν σκληρά και απέκτησαν τεχνική. Με αυτό το τρόπο διόρθωσαν τις όποιες ελλείψεις είχαν και έγιναν τελικά καλοί ηθοποιοί.

Το μόνο «ταλέντο» που χρειάζεται να έχεις για την υποκριτική είναι «ταλέντο» για δουλειά. Δηλαδή αυτό που χρειάζεσαι είναι ισχυρή θέληση, αφοσίωση, επιμονή και υπομονή ώστε να εξασκηθείς στην τέχνη της υποκριτικής.

Μπορείς να παίξεις εάν το επιθυμείς. Όμως αν υποστηρίζεις ότι θέλεις να παίξεις αλλά δεν έχεις την ικανότητα, είναι γιατί σου λείπει η θέληση και η πίστη ότι θα τα καταφέρεις και όχι το «ταλέντο».